Filmszakma: ami a prospektusból kimaradt – 1. rész

Már az elején szeretném leszögezni, ez az én szubjektív meglátásom 15 évnyi tapasztalatból. Nem szentírás, általános ismertető a filmgyártás bugyraihoz.

A közelmúltban az NFI (Nemzeti Film Intézet)  “Szabadnak lenni – Tanácsok a filmiparban való munkavállaláshoz” címmel megjelentetett egy hasznos kis kiadványt. Sokkal okosabb ugyan nem leszel tőle, de nem is ad kevesebbet, mint amit a címben ígér. Mellettük szól, hogy a nehézségekre igyekeztek megfelelő hangsúlyt fektetni és felhívni a figyelmet: a szabadságnak ára is van. 

Kiindulásnak jó, de bennem hasonló érzést kelt, mint általános iskolásként a Pályaválasztási tanácsadót lapozgatva: assz’em a valóság valamivel árnyaltabb lesz…

Általában kétféleképp szokás a filmezésbe bekerülni. Tervezetten, a pozíciónak megfelelő előtanulmányok befejezése után. Ilyen a rendező, operatőr, stb. Vagy a véletlen folytán, mert pl. emberhiány van és valaki ismerőse beugrik, majd itt ragad jól. Ezek jellemzően a technikai feltételeket biztosító részlegek alap pozíciói. Ha nem orbitális balf.sz, idővel halad szépen felfelé az illető. A kelleténél gyakrabban még akkor is ha éppenséggel az.

Izgalmas és különleges munka ez. Mint egy mesevilág. Kezdőként emiatt fogod azt hinni, hogy itt minden teljesen másképp van, mint a valóságban. Ez lesz az első tévedésed. Fogadd el, naív vagy és tapasztalatlan. Van fillérekért akárkit átverő “jóbarát”, irigy-kicsinyes törtető, arrogáns-tehetségtelen senki és nettó türhő is. Pont, mint egy szimpla multinál. Nincs ebben semmi meglepő.

A filmezés művészet, mindamellett üzleti vállalkozás is. Mit is jelent ez? Folyamatos kompromisszumokat, háborút, politikát, vért, verejtéket, versengést. Mert ez a két világ aligha összeegyeztethető. A végcél egy eladható produktum. Anyagilag és művészetileg egyaránt. Nyugalomról ne is álmodj. Persze nincs mindig őrültekháza, de ideggyengéknek, léháknak és bamba mélázóknak nem való.

Bárhonnét is jösz, nagyjából 3 terület van ahol dolgozhatsz.

  • TV
  • reklámok
  • filmek

Egy másik posztban majd foglalkozunk ezekkel részletesebben. Neked még édesmindegy, mert nincsenek kapcsolataid, szakmai hírneved. Csinálod amit tudsz, mész ahová hívnak. Ha hívnak egyáltalán. Sokakat kiábrándít, de bizonyos részlegeknél akár 1-2 évig kizárólag az előkészítésben fogsz dolgozni. Végülis mi a francot keresnél a forgatáson, mikor azt se tudod mit kell csinálnod, hmm? 

Erre a következő részben keressük meg a választ. 

Vélemény, hozzászólás?