Vezetőink, hol vagytok?

Vezetőink, hol vagytok?

Mióta időmilliomos lettem és büntetlenül ébren lehetek hajnalokig, újra felfedeztem az olvasás örömét. Némiképp kényszerből és mert megtehetem, hogy akkor kelek fel, mikor minden becsületes ember már a munkahelyén gyűlöli az életét.

Így bukkantam rá korábbi kedvencemre, Lee Iacocca – Vezetőink, hol vagytok? című könyvére. Ami manapság éppúgy aktuális, mint egy Ady vers (A magyar Ugaron, A Hortobágy poétája). Nem fogom elspoilerezni, de ízelítőnek néhány idézet:

“Egy vezetőben kell lennie kurázsinak. Pontosan a tökösségről beszélek. (…) A hencegés nem bátorság. A kemény beszéd nem bátorság. (…) A kurázsi a XXI. században nem pózolást és hősködést jelent. A bátorság eltökéltség amellett, hogy leülünk a tárgyalóasztalhoz és beszélünk. Ha politikus vagy, a bátorság azt jelenti, hogy állást foglalsz, még akkor is ha tudod, hogy szavazatokba kerül majd.”

“Nem lehet vezető az, akinek nincs józan esze. Ezt Charlie Beacham-szabálynak hívom. Amikor még fiatalemberként belevágtam az autóüzletbe, egyik első állásom a Fordnál volt területi menedzserként Wilkes-Barre-ben, Pennsylvaniában. A főnököm egy Charlie Beacham nevű pasas volt, aki a keleti part regionális menedzsereként dolgozott. Charlie igazi déli volt, meleg hanghordozással, hatalmas mosollyal és megacélozott bensővel. Charlie mindig azt mondogatta: “Emlékezz rá Lee, hogy emberi lényként nincs másod, mint a gondolkodásra való képességed és a józan eszed! Ha nem tudsz megkülönböztetni egy adag lószart egy adag vaníliafagylalttól, akkor nem fogsz boldogulni.”

Lee 1946-ban lépett be a Fordhoz. Végigjárva a ranglétrát 1970-78-ig a cég vezérigazgatója, majd a Chrysler igazgatóságának az elnöke és vezérigazgatója egészen nyugdíjjazásáig. Ha vezetésről van szó, mondhatjuk tudja miről beszél. Kérlelhetelten őszinteséggel fogalmazza meg kritikáit a politikáról, társadalomról, államigazgatásról. Szemben a nettó okoskodással válaszokat és megoldást is ad közérthetően, sallangoktól mentesen. 

Az eredeti kiadás 2007-ben jelent meg, főként az akkori amerikai közeget górcső alá véve. Ami mai magyar kontextusba helyezve kísérteties hasonlóságokat mutat. Egyszersmind felvillantva, hogy máshol sincs Guccsiból a kerítés. “A demokrácia nem a nézők sportja.”

A könyvben sok egyébb mellett szóba kerül az akkor még szenátor Joe Biden is vagy Barack Obama, akikről ma már tudjuk milyen pályát jártak be. És még sokan mások. A választások, szavazás fontossága. Ami itthon külön trauma, mert általam értelmesnek, műveltnek hitt emberek is úgy ignorálják 4 évente, válogatott hülye kifogásokkal, hogy az agyam ledobja a vezérműláncot. Mert éppen ők teremtik meg azt a helyzetet a kifogásaikkal, amikre hivatkoznak. Logikailag kábé annyi, mint “Nem fürdök, mert úgyis büdös leszek. …miért van itt ilyen k..va büdös?” 

Mindenképp érdekes olvasmány így, tizenpár évvel később. Igen, fent van az nCore-on.

Vélemény, hozzászólás?