Gyermekrohamkocsi

Gyermekrohamkocsi

Leendő szülőkként sokat beszélgetünk, mit és hogyan fogunk majd csinálni vagy éppenséggel nem csinálni a gyerekünkkel. Van előttünk számos jó és kevésbé jó példa, de a saját gyermekkorunkból is merítve, mondjuk úgy van már egy jól körülírt eszmerendszer. Valahol Spárta és a Szezám utca közt félúton kikövezve. Ennek apropóján látogattunk el a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat által szervezett „Amíg a mentő megérkezik” – gyermeksürgősségi képzés laikusoknak egyszeri, néhány órás kurzusra.

Kép: www.gyermekrohamkocsi.hu

Nem vagyunk és nem is akarunk ilyen minden apróságért vonyítva pánikoló szülők lenni, de azt fontosnak tartjuk, hogy ha bekövetkezik a baj, ne letolt gatyával és pucér seggel álljunk ott, tehetetlenül. Mert itt valóban minden perc számít és sok esetben csupán nüansznyi dolgokon múlik egy élet. 

A képzés oktatói a Gyermekrohamkocsin dolgozó, súlyos állapotú gyermekek ellátásában gyakorlott gyermekmentőorvosok és gyermekmentőápolók. A mi esetünkben ezt Dr. Goschler Ádàm és Boldizsár Attila párosa jelentette. Akik kellő komolysággal és humorérzékkel keverve vezettek végig bennünket a problémák okaitól, felismerésétől azok alap szintű, de akár sorsdöntő ellátásáig. 

Mivel életed során nagyobb valószínűséggel találkozol eszméletvesztett vagy keringésmegállt felnőttel, mint gyerekkel, így ezt is a képzés részévé tették. Gyakoroltunk újraélesztést pár hónapos csecsemő-, nagyobb gyerek-, és felnőtt ún. fantomokon (élethű bábukon). Valamint az AED (Automatizált Külső Defibrillátor) használatát. Amiről ha mást nem, azt mindenképp érdemes tudni, hogy a lapkák felhelyezése után azt dönti el, kamrafibrilláció okozza-e a keringésmegállást és szükséges-e az elektromos sokk alkalmazása vagy sem. Mindezt hangutasítással teszi, lépésről lépésre irányítja az újraélesztést. Olyan hétköznapi embereknek tervezték, mint te vagy én. Ezekkel szerencsére egyre több helyen találkozhatsz már. Nem utolsó sorban a légúti idegentest esetén szükséges teendőket (Heimlich fogás, stb) is megbeszéltük és gyakoroltuk a fentiekhez hasonlóan.

Tudom sokaknak már ez is túlaggódás, de…Ahogy az élet más területein, itt is meggyőző egy kis matek. Tudtad, hogy a keringésmegállást követően minden segítség nélkül eltelt perccel kb. 10%-kal csökken az életben maradás esélye? Azaz ha csak ott állsz tétlenül míg várod a mentők kiérkezését. Annál már az is jobb ha mindegy mire emlékszel, de megpróbálod. Sokunknak ez a jogosítvány megszerzéséhez kötött Eü oktatás lesz. Aminek egy része már elavult.

Az Európai Resuscitatios Társaság minden évben kiad egy újraélesztési protokollt. A tapasztalatok alapján felülvizsgálják és ha szükséges, módosítják az eljárásrendet. Magyarul itt található a legfrissebb.

Az idővel picit megcsúsztunk végül, de a 3 órásra tervezett tanfolyam végén még +1 órát kötetlenül beszélgettünk. Itt tényleg azt szeretnék elérni, hogy hasznos tudással és tapasztalatokkal távozz. Mi nagyon élveztük és sok új dolgot tanultunk. A jövőben biztosan visszatérünk még hozzájuk, akár csak felfrissíteni az ismereteket, akár újabb képzésekre, előadásokra. Addig is a fülünkbe cseng néhány emlékezetes mondat, miszerint “mindig a leghülyébb telefonál”. Azaz olyan hívja a mentőket, akinek a legkevesebb fogalma van a szituációról. Vagy, hogy “a gyerekek mindent megesznek tapétától a rúzsig, de emiatt nem kell annyira aggódni”. 

Ha te is meghallgatnád ezeket és a válaszokat a krízishelyzetekre, jelentkezz a Gyermekrohamkocsi oldalán. A képzés ugyan nem ingyenes, de a befolyó összeget az alapítvány működésére fordítják. És ha már az Alfára szűkmarkú voltál adakozni, evvel magadon és másokon is segítesz.

Vélemény, hozzászólás?