Utószinkron – HSC

Utószinkron – HSC

Kezdjük a szokásos dek..vagyorsan rohan az idő és mennyire nem volt idő a blogra pampogással. Túl vagyunk a decemberi nyomor-maratonon, kevés alvással, sok fagyoskodással és nem épp szalonképes jókívánságokkal pár produkciónak ha már ugye itt a szeretet ünnepe.

Még ősszel csapkodtuk tőle véresre a térdünket a röhögéstől, csak nem volt érkezésem ide kitenni. Az NFI támogatásával világosító képzés indult a HSC-ben. A szándék nemes, a leírás meg vicces. A fele vagy nem világosító feladat vagy már fővilágosítói szint. Ami te, az iskolából kiesve, hosszú évekig még nem leszel. Ettől még lehet jó a képzés, remélhetőleg megtanítják mi a csirke, jumper, mombo combo, ARRI M-szérián hol van az üvegnél a mikrokapcsoló, amit b..tatni kell és a skypanelen hogyan állítsd be gel mode-ban a moonlight blue-t Lee filterből pölö.

Az eredeti szöveg:

A világosító elsajátítja a filmkészítés technológiáját, meghatározza a szükséges világítási eszközöket. Felméri a kameramozgatás iránti igényeket, meghatározza a kameramozgatás eszközeit. Felveszi és ellenőrzi, szükség szerint szervizelteti a kiválasztott eszközöket. Gondoskodik biztonságos helyszínre szállításukról, kiépíti az ideiglenes hálózatot, elhelyezi, rögzíti a lámpákat.

A szükség szerinti kiegészítőkkel üzemelteti a világítást, a helyszínen adódó és elvégezhető javítási és karbantartási feladatokat elvégzi. A kiválasztott kameramozgató eszközöket telepíti, üzembe helyezi, működteti, szükség és lehetőség szerint karbantartja és a helyszínen javítja azokat. Elvégzi az adódó díszítési munkákat, gondoskodik az eszközök biztonságos visszaszállításáról és korrekt leadásáról.

Utószinkron:

A világosító elsajátítja a filmkészítés technológiáját, a fővilágosító az operatőrrel karöltve meghatározza a szükséges világítási eszközöket. Mert minden fővilágosító világosító, de nem minden világosító fővilágosító, teccikérteni. A gripes felméri a kameramozgatás iránti igényeket, meghatározza a kameramozgatás eszközeit. Mert van erre külön szép részleg. Más kérdés, hogy vilkó-grip rokon részleg, de baromira nem ugyanaz. Tiszteljük meg őket ennyivel, köszi. Felveszi és ellenőrzi, szükség szerint szervizelteti a kiválasztott eszközöket. Szól a raktárosnak, hogy ez az eszköz bizony szar. Profi bunkó visszateszi a polcra és hallgat. Gondoskodik biztonságos helyszínre szállításukról, kiépíti az ideiglenes hálózatot, elhelyezi, rögzíti a lámpákat. Stimm és meg is valósul a biztonságos szállítás ha bepolcozott teherautót kap. Nem pedig hajnal 4-kor kell monkey puzzle-öznie a 7,5t platóján, hogy a 70+ kilós statív ne ba..a agyon a többmilliós lámpát menet közben.

A szükség szerinti kiegészítőkkel üzemelteti a világítást, a helyszínen adódó és elvégezhető javítási és karbantartási feladatokat elvégzi. Izzót cserél, színes tape-el megjelöli, ami nem működik és konstatálja, hogy ez az eszköz bizony szar. Nem tart karban, nem javít, legfeljebb mestergányol. Arra ott a rental szakszervize. Ott se mindig sikerül. Bizonytalan eszközzel nem dolgozunk, pont. A kiválasztott kameramozgató eszközöket lepődj meg, továbbra is a gripes telepíti, üzembe helyezi, működteti, szükség és lehetőség szerint karbantartja és a helyszínen javítja azokat. Elvégzi az adódó díszítési munkákat (a mit?), gondoskodik az eszközök biztonságos visszaszállításáról és korrekt leadásáról. Ha már elhoztad a rentalból szokás és illik visszavinni. Az álmoskönyv és a btk. szerint is.

Vélemény, hozzászólás?